Süreko, endüstriyel atık yönetiminde 10 yılı geride bıraktı / Dünya Gazetesi Yeşil Ekonomi Eki
Türkiye’nin ilk özel entegre endüstiriyel atık yönetim tesislerine sahip firması olan Süreko, sektördeki 10’uncu yılını kutluyor. Özellikle imalat firmalarına tehlikeli ve tehlikesiz atık geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf hizmetleri sunduklarını söyleyen Süreko Pazarlama Uzmanı Nalan Kaya,”Güvenilir ve sürdürülebilir entegre çözümlerimizle müşterilerimizin çevrenin korunması ve doğal kaynakların daha az tüketilmesi ile daha etkin çevre ve ekonomi politikaları izlemlerine yardımcı oluyoruz. Atık yönetiminin çok yeni olduğu Türkiye’de 10 yıl önemli bir deneyimi ifade ediyor. Atık üreticilerini; atıklarını teslim edecekleri firmaların deneyimi, ekip ve tesis yeterliliğinin önemi konusunda bilinçlendirme çabasındayız. Bu kapsamda müşterilerimiz adına fidan bağışı, Süreko Çevre Günü, öğrenciler için endüstriyel atık farkındalık projesi, sıfır atıkta tehlikeli atık bilinçlendirme çalışmaları gibi pek çok yeni proje yürütüyoruz” dedi.
“Yüksek kalitede ATY üretme hedefimizi gerçekleştirdik”
Endüstriyel atıklardan ürettikleri karbon ayak izini azaltmaya yardımcı, atıktan türetilmiş yakıt(ATY) ile çineto fabrikaları için fosil bazlı yakıtlara önemli bir alternatif sağladıklarını belirten Nalan Kaya,”2018’deki yatırımımızla yüksek kalitede ATY üretme hedefimizi gerçekleştirdik. Çimento fabrikalarına yaklaşık 13 bin 500 ton alternatif yakıt sağladık. 2019’da bu miktarın da üzerine çıkacağız. Bin müşterimiz için fidan bağışında bulunduk. 2020’den itibaren bu sayıyı müşteri adedi ile aynı tutacağız”diye konuştu.
Ortaokul ve lise öğrencilerine verdikleri seminerler ve tesis gezileriyle atık yönetimi konusunda gençlere yatırım yaptıklarını anlatan Kaya, “Süreko tesis gezilerini daha verimli hale getirebilmek için gelecek eğitim döneminde Endüstriyel Atık Farkındalık Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kaydetti. Aylık Süreko Haber Bülteni ile müşterilerini atık yönetimi ve yeni çıkan mevzuatlar konusunda bilgilendirdiklerini ifade eden Kaya, “Sıfır Atık projesi kapsamında gerekli yetkinliğe sahibiz ve projeyi destekliyoruz. Ama burda genellikle geri dönüştürülebilir atıklar gündemde tutuluyor. Tehlikeli atıklar da göz ardı edilmemeli. Bu amaçla özellikle floresan, asbest ve kartuş gibi atıkların ne şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan bilinçlendirme kampanyaları yürütüyoruz” dedi.