Süreko Yüksek Kaliteli Hizmet Anlayışı ve 360 Derece Atık Yönetim Politikası ile Büyümeye Devam Ediyor. / TSE Dergisi Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Eki
Cementir Holding’e bağlı Recydia A.Ş., “Atık Yönetimi” ve “Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi” alanında faaliyet göstermek üzere Çimentaş Grubu’nun iştirak şirketi olarak 2009 yılında kurulmuştur. Recydia A.Ş. Cementir Holding’in Atık ve Geri Dönüşüm alanındaki iş kolunu temsil etmektedir.
Recydia A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren, Türkiye’nin ilk özel endüstriyel atık geri kazanım ve bertaraf tesisi olan SÜREKO; 25.000 m2 si kapalı alan olmak üzere toplam 600.000 m2 alanda entegre atık yönetimi çerçevesinde; kurum ve kuruluşlara yüksek kalitede, esnek ve 360 derece entegre atık yönetim hizmeti vermektedir.
Müşterilerine güvenilir ve sürdürülebilir entegre çözümler sunan SÜREKO firmamız; çevrenin korunması, doğal kaynakların daha az tüketilmesi ile daha etkin çevre ve ekonomi politikaları izlenmesine de yardımcı olmaktadır. Atık yönetiminde uzman mühendislerden oluşan kadromuz ile müşterilerimize “Çevre Kanunu” çerçevesinde mevzuat ve yönetmelikler hakkında bilgilendirme hizmeti sunuyoruz. Bu hizmetimizle, Çevre mevzuatlarını ve yönetmeliklerini çok yakından takip eden bir firma olarak atık üreticilerinin sıklıkla değişen mevzuat ve yönetmeliklerden yaşadıkları tereddütleri gidermekte ve atıklarını güvenli bir şekilde yönetmelerine destek olmaktayız. Aylık olarak yayınladığımız haber bültenimiz ve web sitemizden paylaştığımız yayınlarla da müşterilerimizi sürekli güncel tutuyoruz. Bunun yanında atık bertaraf ve geri kazanım hizmetleri ile de müşterilerimize, müşteri sahasında atık yönetimi, metal ve kabloların geri kazanımı, atık çamurlarının bertarafı, floresan atık geri kazanımı, biyolojik kurutma ve çimento fabrikalarında kullanılmak üzere ATY Üretimi (Endüstriyel Atıktan Türetilmiş Yakıt) hizmeti veriyoruz. Ayrıca, verilen hizmetlere tamamlayıcı nitelikte Atık Lojistik Hizmeti ile de Türkiye’nin her noktasından tehlikeli – tehlikesiz atık nakliye hizmeti sunuyoruz.
Recydia bünyesindeki diğer şirketimiz olan Hereko ise evsel atık ya da belediye atıkları olarak adlandırılan malzemelerin geri kazanım ve bertaraf edilmesiyle ilgili olarak İstanbul Kömürcüoda’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Evsel atık yönetiminde deneyimli olan Hereko; bu atıklardan plastik, cam, metal gibi ürünlerin geri dönüşümünü sağlarken ayrıca Çimento fabrikalarının yakıt olarak kullandıkları petrokok’a önemli bir alternatif yakıt olan yüksek kalitede ATY (Evsel atıktan türetilmiş yakıt) üretimi yapmaktadır.
RECYDIA Grup olarak yatırımlarımıza devam ettiğimiz, farklı alanlarda yeni projelere imza atarak Ege Bölgesi’nde endüstriyel atık yönetimi konusundaki liderliğimizi sürdürdüğümüz başarılı ilk yarının ardından Ağustos 2018 itibari ile Türkiye’de ekonomik alanda yaşanan dinamikler sonrasında bir o kadar da zorlu bir 2018 yılını geride bıraktık. 2017 yılından süregelen pazardaki büyüme trendimizi ATY üretim kapasitemizi artırarak ilk çeyrekte de devam ettirdik.
SÜREKO olarak 2018 yılında 140 bin ton civarında endüstriyel atık; düzenli depolama sahamızda bertaraf, ara depolama ve geri kazanım metotları ile yönetilmiştir. 2018 yılında yapmış oluğumuz ATY yatırımı ile birlikte yüksek kalitede ATY üretme hedefimizi gerçekleştirerek, işlenen atıklardan yaklaşık olarak 13,500 ton ATY üreterek Çimento fabrikalarına yüksek kalite alternatif yakıt sağladık.
HEREKO da ise geçen yıl 170 bin ton evsel atık işlenmiş olup bu atıktan 6 bin ton geri dönüştürülmüş ve 13,000ton ATY üretilmiştir.
Çimento fabrikalarının artan ATY taleplerinin karşılanması amacı ile SÜREKO bünyesinde bulunan Kula’daki tesisimiz içerisinde bulunan 5 ton/saat üretim kapasiteli alternatif yakıt ATY üretim tesisimizi %100 kapasite artışı ile birlikte çimento fabrikalarının daha verimli kullanabilecekleri nitelikte yüksek kalitede 10t/saat ATY üretebilecek seviyeye çıkardık.
ATY üretim hattı yatırımımıza ek olarak; bir süredir altyapı çalışmalarını yürütmekte olduğumuz 360 derece atık yönetimi kapsamında müşterilerimize “Saha Atık Yönetimi” alanında da hizmet vermeye başladık. Saha Atık Yönetimi ile atık üretici tesislerinde meydana gelebilecek tüm atıklar SÜREKO tarafından yönetilmektedir. Saha atık yönetimi konusunda SÜREKO’yu rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz ise atık üretici tesislerinde oluşan tüm atıkları yönetebileceğimiz entegre bir tesisimizin bulunmasıdır.
Ayrıca Enerji Sektörünün önde gelen firmaları ile anlaşmalar imzalayarak endüstriyel atıklarının yönetimi konusunda “Rehberlik ve Bertaraf Hizmeti” sunmaya başladık.
HEREKO‘da ise evsel atıktan ürettiğimiz ATY (evsel atıktan türetilmiş yakıt) ile Çimento fabrikalarının alternatif yakıt taleplerini yüksek kalitedeki ürünlerimiz ile karşılamaya devam etmekteyiz.
2019 yılında, “Saha Atık Yönetimi” alanındaki faaliyetlerimize ağırlık vererek Endüstriyel Atık Yönetiminde olduğu gibi “Saha Atık Yönetimi”nde de bölgede etkinliğimizi artırmak istiyoruz.
Anadolu ve Marmara bölgelerinde ise atık bertarafı konusunda yetkin firmalar ile satış ekibimizin atık yönetimi konusundaki uzmanlığını birleştirerek yeni iş ortaklıkları çerçevesinde bu bölgelerdeki atık üreticilerine verdiğimiz hizmeti artırmayı amaçlıyoruz.
2018 yılı endüstriyel atık yönetimi sektöründe rekabetin artmaya devam ettiği bir yıl oldu. Bütçesi düşük ve gerçekçi maliyet çalışması yapılmadan gerçekleştirilen yatırımlarla pazara giren yeni oyuncular, gerçekçi olmayan düşük birim fiyatlarla sektördeki maliyet-fiyat dengesinin ciddi şekilde bozulmasına neden olmaktadırlar. Tecrübelerimiz bize gösteriyor ki; gerçekçi olmayan fiyat politikaları ile faaliyet gösteren firmaların ömürleri genelde uzun olmamaktadır ve bir süre sonra faaliyetlerini durdurup pazardan çıkmak zorunda kalmaktadırlar. Bu alanda kurumsal bir yapıda faaliyet gösteren firmalar olarak, sektörde oluşturulan bu gerçekçilikten uzak, sürdürülebilir olmayan düşük birim fiyatlarla operasyonlarımıza devam etmek zorunda kalıyoruz. Özellikle Türkiye gibi endüstriyel atık yönetimi konusunda gelişime ihtiyacı olan ülkelerde kurumsal yatırımcılara daha fazla ihtiyaç duyulurken, sektörün bu şekilde yıpratılması ve dengesinin bozulması, sektördeki tüm taraflara zarar vermektedir. Düşük bütçe ile kurulmuş bu tür firmaların hizmetlerini yerine getirebilmek için kaliteden ödün vererek yürütmüş olduğu faaliyetlerin başta atık üreticisi olmak üzere tüm paydaşlarına zarar verme riski yüksektir.
Sektördeki dengelerin korunması ve faaliyetlerin hizmet ve uygulama kalitesinden ödün verilmeden sürdürülebilmesi için, Bakanlığımızın denetimleri sıkılaştırması, lisanslandırma aşamasında firmaların atık yönetimi yetkinliğinin daha detaylı incelenmesi, yönetmelik ve kanunlara aykırı yöntemlerle atık bertarafının önüne geçilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda atık üreticilerinin, sektörün önde gelen paydaşlarından biri olarak, tesislerinde oluşan atığın tamamının yönetmelik ve kanunlara uygun bir şekilde yönetilmesi doğrultusunda daha fazla sorumluluk almaları gerekmektedir.
Endüstriyel ve Evsel Atık Yönetimi konusunda ülkemizde gelişen bilincin artarak 2019 yılında da devam etmesini ve sektörün tüm paydaşları için hem çevre yönetimi hem de ülke ekonomisi açısından verimli bir yıl geçirmeyi diliyoruz.