"Atıkta değer aramamamız, atığa değer katmamız gerekiyor"
Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye birincisi Recydia A.Ş’nin Grup Pazarlama ve Satış Direktörü Galip Tekiner, Türkiye’nin atık yönetimi konusunda henüz yeterince bilinçlenmediğine dikkat çekerek, “Atıkta değer aramamamız, atığa değer katmamız gerekiyor” söyledi.
Çimentaş grubuna bağlı olarak kurulan Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye birincisi Recydia A.Ş, atık yönetimi alanında önemli yatırımlarına yapan Recydia A.Ş’nin Grup Pazarlama ve Satış Direktörü Galip Tekiner, Tekiner, atıkların geri dönüşümünün sağlanarak, ekonomiye kazandırılmasının Türkiye açısından büyük önem arz ettiğini aktardı. Tekiner bunun için Türkiye’nin ayık yönetimi konusunda kendine özgü bir model ortaya koyması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin atık yönetimi konusunda birkaç firma dışında henüz hurdacılıktan geri kazanım aşamasına geçemediğini dile getiren Tekiner, “Çimentaş Grubu olarak Manisa’nın Kula ilçesinde Türkiye’nin ilk özel Entegre Endüstriyel Atık Gerikazanım Bertaraf Tesisi olan Süreko A.Ş’yi kurarak girdik. Tabi ki daha öncesinde bir çimento fabrikası olarak atık yönetimi ve atıkların alternatif atık olarak kullanılmasına dair tecrübelerimiz vardı. Daha sonra evsel atıkların yönetimi ile ilgili olarak, atıkların ayrıştırılması ve geri kazanılabilir atıkların çöpten ayıklanarak ekonomiye kazandırılması ve atıktan türetilmiş yakıt üretimi gibi faaliyetler için Hereko A.Ş’yi kurarak Recydia çatısı altında topladık. Bu yatırımları gerçekleştirirken Türkiye’nin bu konuda geleceğini düşündük.
Sektörel anlamdaki son gelişmelerin ardından ekonomik alanda da çok daha güçlü bir Türkiye bu hassas konularda hızla ilerleyecektir. Atık yönetim hiyerarşisine göre, atığın kaynağında azaltılması, geri dönüşümünün sağlanarak yeniden kullanılacak ürünlere çevrilmesi, enerjiye dönüştürülmesi veya son çözüm olarak atığın depolanması aşaması bulunuyor. Ayrıca da Atık Yönetimi Gelişim Süreci açısından Türkiye’yi değerlendirecek olursak henüz “Toplama, Kısmi Ayıklama ve Düzenli Depolama” aşamasından “Toplama, Kısmi Ayıklama, Düzenli Depolama” sürecinde olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkemizde Avrupa standartlarında atık yönetimi gerçekleştiren az sayıda şirket var. Türkiye atık yönetimi konusunda çok hızlı bir ilerleme göstermek zorunda. Zira artık gelişmişlik sadece kişi başına düşen milli gelirle ölçülmüyor. Kişi başına düşen çöp üretimi, çevreye verdiğimiz değer ve bu konuda yaptıklarınız en önemli gelişmişlik kriterlerinden sayılıyor” dedi.