Süreko, bu yıl 150 bin ton atığa 360 derece entegre atık yönetim hizmeti verecek / Dünya Gazetesi Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Eki

Basın

≡

Süreko, bu yıl 150 bin ton atığa 360 derece entegre atık yönetim hizmeti verecek / Dünya Gazetesi Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Eki

Türkiye’nin ilk özel endüstriyel atık geri kazanım ve bertaraf tesisi olarak 2009’da Manisa’nın Kula ilçesinde kurulan Süreko, 25 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 600 bin metrekarelik alanda başta endüstriyel sanayi tesisler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara 360 derece entegre atık yönetim hizmeti veriyor.

Geçen yıl 140 bin ton civarında endüstriyel atığı yönettiklerini ifade eden Süreko Ege Bölge Yöneticisi Mehtap Akkaya Çatkın, “Bunları atıktan türetilmiş yakıt (ATY) üretimi, endüstriyel atık düzenli depolama, endüstriyel atık ara depolama, kontamine varil geri kazanımı, floresan lamba ön işlem, ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma, biyokurutma, sıvı atık ön işlem, kablo ve metal geri kazanım metodları ile yöneterek, entegre atık yönetimi çerçevesinde geri kazanımını ve bertarafını gerçekleştirdik.  2019’da ise bu rakamın 150 bin tona ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

2018’de yaklaşık 13 bin 500 ton yüksek kalitede ATY ürettiklerini söyleyen Çatkın, “Grup çimento fabrikalarımız yanında bölgemizdeki diğer çimento fabrikalarına da hizmet sağlayarak yüksek kalite alternatif yakıt tedarik ettik. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuz gerçeğini düşündüğümüzde, geri kazanım oranlarını arttırarak atıkları yeniden ekonomiye kazandırmanın önemi reddedilemez. Bu kapsamda atığa değer katarak 2019’da çimento fabrikalarının da ATY kullanım oranlarını arttırma talepleri ile hedeflerimizi büyüterek, ATY üretimimizi kapasite artışlarımızla beraber bir önceki yıla oranla iki katına çıkarmayı hedefledik” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de çok sayıda çimento fabrikasında ATY kullanıldığını dile getiren Çatkın, “ATY’nin kullanım oranları ekonomideki değişkenlikle beraber günden güne artış gösteriyor.  Endüstriyel ve evsel atık kullanarak ürettiğimiz ATY’nin enerjisi 3.800-4.500 kcal/kg aralığında değişiyor. Karşılaştırma yapacak olursak çimento sektöründe kullanılan petrokokun ısıl değeri 7.500 kcal/kg, ithal taş kömürün ısıl değeri 6.000-6.300 kcal/kg, yerli linyitin ısıl değeri 3.500-4.500 kcal/kg ve yerli taşkömürünün ısıl değeri ise 6.000 kcal/kg’dır. Bu kapsamda, ATY kullanımı çimento fabrikları için yakıt maliyetlerinden tasarruf sağlarken aynı zamanda deponi sahalarına gönderilen  atıklardan kaynak yaratarak çevreye katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Atıktan değer yaratıyoruz

Sıfır Atık projesinin kendileri için öncelikli konular arasında yer aldığını vurgulayan Çatkın, “Bu kapsamda hizmet vermek için gerekli yetkinliğe sahip olmakla birlikte projeyi destekliyoruz. Sıfır atık yaklaşımında önemli gördüğümüz konulardan biri de deponi alanlarına gönderilen evsel atıklar ile beraber endüstriyel tehlikesiz atıklar. Deponi alanlarına gönderimini mümkün olduğunca azaltarak, endüstriyel tehlikesiz atıkları yeniden değer ve kaynağa dönüştürmek önemli adımlardan biri olacaktır. 2016 yılı TÜIK verilerine göre tüm ülke genelinde yıllık 32 milyon ton evsel atık toplanıyor. Biz bölge olarak İzmir ve Manisa illeri için alanı daralttığımızda yıllık minimum 1,5 milyon ton evsel atığın deponi alanlarına gönderildiğini görüyoruz. Döngüsel ekonomi çerçevesinde kaynakların mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılması ve yeni kaynaklara dönüştürülmesi lazım. Biz bu kapsamda ATY üretimi ile atıktan değer yaratıyor ve yeniden ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.  

Tüm Türkiye’de otomotivden ambalaja, enerjiden kimyaya kadar bir çok alanda nihai noktada çözüm ve hizmet sunduklarını anlatan Çatkın, “Özellikle son yıllarda artan sanayi hacmi ile birlikte bir çok demir çelik sektörünün içinde olduğu rafineri,  petrokimya ve liman alanlarında da faaliyet gösteren sanayi tesislerine uzun yıllardır güven çerçevesinde atık yönetimi konusunda hizmet veriyoruz. Kurulduğumuz 2009’dan bu yana endüstriyel tehlikeli ve tehlikesiz atıkların geri kazanımı ve bertarafı hizmetleri yanında, 2018 itibari ile saha yönetimini de hizmetlerimize ekleyerek, bertaraf ve geri kazanımın yanında, sahada atıkların toplanması elleçlenmesi ve tümden saha yönetimini kapsayacak şekilde tesis içi toplam atık yönetimi hizmetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. 2019 ve ilerleyen yıllar içinde saha yönetimi çalışmalarımızı hızlandırarak, daha fazla firmaya saha yönetimi hizmeti vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Sistemin sağlıklı yürütülmesi adına, firmaların sık sık denetlenmesi, kütle girdi çıktı dengeleri ile tesislerin yakıt tüketimlerinin üretime bağlı detaylı incelenmesi gerektiğini belirten Çatkın, şunları söyledi: “Tehlikeli atık lisansına sahip tesislerinin sayıları sürekli artıyor. Adım başı bir lisanslı tesis kuruluyor. Gerçekçi olmayan maliyetlerle yapılan yatırımlarla pazara giren yeni oyuncular, gerçekçi olmayan düşük birim fiyatlarla sektördeki maliyet-fiyat dengesini ciddi şekilde bozuyorlar. Bu durum, sağlıklı bir şekilde rekabetin sürdürülebilirliğini engellediği gibi, tüm sektör paydaşlarına zarar veriyor. .

sureko_bu_yıl_150_bin_ton_atığa_360_derece_entegre_atık_yonetim_hizmeti_verecek__dunya_gazetesi_geri_donuşum_ve_atık_yonetimi_eki

29 Nisan 2019 Pazartesi