Süreko, bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyor. / Dünya Gazetesi Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Eki

Basın

≡

Süreko, bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyor. / Dünya Gazetesi Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Eki

Endüstriyel atık bertarafı ve geri kazanımı hizmeti veren Süreko, 2016’da yaklaşık 100 bin ton atık işledi. Cementir Holding’e bağlı Recydia Atık Yönetimi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Süreko, bu yılki hedefini ise yüzde 20 büyüme olarak açıkladı. Geri kazanım konusuna ilginin arttığını vurgulayan Recydia Genel Müdürü Enrico Friz, artışın devam edeceği varsayımdan hareketle, işleme kapasitelerini satış süreçlerini geliştirme yönünde kararlar aldıklarını ifade etti. Friz, “Bununla birlikte, veriler bize Türkiye’deki yıllık endüstriyel atık miktarının 1,5 milyon ton olduğunu söylüyor. Ancak bu veriyi kişi başı gelir ve büyüme rakamları çerçevesinde diğer Avrupa ülkelerinin rakamlarına nispetle değerlendirirsek, söz konusu verinin en az iki katı olması gerektiğini söyleyebiliriz” dedi.

Metal ve kabloların geri kazanımı, atık çamurlarının bertarafı, floresanların geri kazanımı, biyolojik kurutma ve çimento fabrikalarında kullanılmak üzere alternatif yakıt üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Enrico Friz, “Bir çevre servisleri sağlayıcısı olarak, sektöre özel müşterileri hedefliyoruz. Endüstriyel tesislerin ‘tehlikeli’ ve ‘tehlikeli olmayan’ atıkların bertaraf edilmesi ve geri kazanılması konularında uzmanlaştık. Ayrıca çevre koruma faaliyetleri konusundaki geniş ihtisas ve yetkinliklerimiz, bizi aynı zamanda toprak ve su kirliliği ıslahı konusunda da rekabetçi kılıyor.” dedi. Recydia bünyesindeki diğer şirketleri Hereko’nun ise İstanbul Kömürcüoda’da faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Friz, bu tesislerinde evsel atık ve belediye atıkları olarak adlandırılan malzemelerin geri kazanım ve bertaraf edilmesiyle ilgili olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

“2016 yılında 100 bin ton malzeme işledik”

Pazarda büyümeye 2016 yılında da devam ettiklerini belirten Enrico Friz Manisa-Kula’daki tesislerinde hizmet verdiklerini aynı zamanda satış ekipleri ile ürünlerini Trakya, Marmara ve Batı Anadolu bölgelerine de ulaştırdıklarını anlattı. 2016 yılında 100 bin ton malzeme işlediklerini söyleyen Friz, “geri kazanılan her atık ve alternatif yakıt olarak kazanılan her malzemenin, daha az fosil yakıt kullanımı, daha az karbon emisyonu ve diğer kirlilik çeşitleri azaltılması anlamına geliyor” dedi.

Bu yıl yüzde 20 büyüme planladıklarını anlatan Enrico Friz, “Özellikle değerli malzemelerin geri kazanımı ve standart üretim faaliyetlerinin dışında ortaya çıkan karışık ve farklı materyallerin kazanımı konusundaki kapasitemiz, bize bu büyümeyi bu alanda ve alternatif yakıt kazanımları alanında sağlayabileceğimiz konusunda işaretler veriyor.” açıklamasını yaptı. Bu anlamda kimya laboratuvarının önemine dikkat çeken Friz, laboratuvarının yüksek kalite standartların yakalamak ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre en uygun kazanımları sağlamak üzere yüksek teknolojik altyapıya sahip olduğunu dile getirdi. Büyüme hedeflerinin halen faaliyette oldukları Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin endüstriyel olarak gelişmiş diğer bölgelerini kapsayacak şekilde gerçekleşeceğini aktaran Friz, sinerji ve bütünlük yaratabilecek potansiyel ortaklıklara müzakere kapılarının açık olduğunu bildirdi.

Atık yönetimi konusundaki yatırımlar için mevzuat ve yönetmeliklerin varlığı ile adil rekabet ve pazar koşullarının oluşması gerektiğine dikkat Enrico Friz, şunları kaydetti: “Herkesin aynı kurallar altında hareket ve rekabet edeceği bir ortam yasal yaptırımların hayata geçirilmesi ve yasal olmayan faaliyetlerin engellenmesiyle mümkün. Türkiye’de özellikle yaptırımların hayata geçirilmesi, illegal faaliyetlerin denetimi ve engellenmesinde halen alınması gereken yol var. Yetkili mercilerle temaslarımızda bu konuları dile getirdiğimizde son derece yapıcı ve olumlu yaklaşımlara şahit olduk ve kendilerini son derece kararlı gördük. Bu nedenle geleceğe son derece olumlu bakıyoruz. Pazarın söz konusu gelişimi hızla kazanacağına olan güvenimiz tam”

Ahmet USMAN 

sureko_bu_yıl_yuzde_20_buyume_hedefliyor__dunya_gazetesi_geri_donuşum_ve_atık_yonetimi_eki

2 Mayıs 2017 Salı